donderdag 2 januari 2014

Onze natuur, de feiten

We weten allemaal dat het niet zo goed gesteld is met de natuur en dat er iets moet aan veranderen. Maar waarom is het zo slecht met onze natuur? Wat is er juist allemaal aan de hand en hoe komt dat? Wat moet er veranderen? Wat kunnen wij eraan doen?
Een heleboel vragen die Tim Jackson, in deze uiteenzetting over onze natuur, beantwoordt.

Hij beschrijft hierin op een heel goede manier hoe ons economisch systeem onze natuur ten gronde richt. Maar dat economisch systeem zit al in onze genen natuurlijk, in onze identiteit zoals prof. Paul Verhaeghe ook zei. Tim Jackson legt uit vanuit het standpunt van de psychologie hoe een mens in elkaar zit en hoe onze economie nu in elkaar zit.

Volgens de psychologie zit de mens zoals bovenstaand schema in elkaar. We zoeken steeds naar wie we meest willen helpen, ik of de ander, we zoeken hierin een middenweg. We willen ook altijd weer nieuwe dingen, maar willen ook onze tradities behouden, ook hier zoeken wij weer naar een middenweg. Om ons volledig mens te voelen zitten we het best in het midden van deze cirkel. Maar onze huidige economie baseert zich enkel op het bovenste rechtse kwartier van deze cirkel en is dus niet in overeenstemming met hoe een mens in elkaar zit. Dus om eigenlijk ons hele systeem te veranderen moeten we niet inleveren, maar terug helemaal mens zijn.
Even denken dat we dagelijks eten weggooien, terwijl er mensen zijn die eten te kort hebben. Door de grote CO² -uitstoot die wij produceren door die vele nieuwigheden die we willen, daardoor mensen in het zuiden zonder water geraken en hun gewassen niet meer kunnen kweken. Want wij, mensen in de westerse landen, zijn meest verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Maar ook, willen wij echt wel al die nieuwe dingen en kunnen wij daarvoor betalen? Tim Jackson stelt het zo: “Wij, mensen, worden overhaalt om, geld dat we niet hebben, te spenderen aan zaken die we niet nodig hebben, om indrukken te maken die niet blijven duren, op mensen waar we niet om geven.” En dat is een waarheid als een koe! Wij willen indrukken maken op de anderen, maar welke mensen blijven ons het meeste bij, wie maakt écht een indruk op ons? De persoon die met de grote auto is gepasseerd? Of de persoon die je enkele jaren geleden op oudejaarsavond uitnodigde zodat je die avond niet alleen zou zijn? Wel bij mij is dat de laatste. Ik heb ooit oud op nieuw in een auto gevierd, maar het was zo mooi, dat ik die nooit zal vergeten. Wij reden naar mijn zus, die in Frankrijk woont om het nieuwe millennium in te zetten en raakten in een file op de ring rond Parijs, balen dus. Op een gegeven moment kwam de man van het voertuig naast ons op ons ruitje kloppen en zei: “Het is straks Nieuwjaar laat ons allen samen aftellen” Hij haalde iedereen uit de voertuigen naast ons, voor ons en achter ons, het verspreidde heel vlug en op enkele minuten stond iedereen naast de wagen. We hebben allemaal samen afgeteld daar op de ring rond Parijs, hier en daar haalden mensen zelfs Champagne boven die ze in de wagen hadden en wij konden onze Belgische bieren even laten proeven. Alles samen hebben we misschien maar een twintig minuten uit de wagen geweest, maar die mensen, en zeker die man, zijn me altijd bijgebleven (ik weet niet meer in welke auto hij reed, haha), maar om even duidelijk te zijn: Ik wil hiermee aantonen dat we geen grote maaltijden en dure cadeaus nodig hebben om een geslaagd oudejaarsavond te hebben. De sfeer die we toen hadden was uniek en onbetaalbaar.
Dus waarom deze tradities en ons gevoel voor de ander, onze samenhorigheid niet gebruiken om  onze natuur te redden. We hebben al dat nieuwe en dat ik-gevoel niet zo nodig dan we soms denken. De geest van een groepsgevoel is tot veel in staat en ik ben ervan overtuigd dat we onze CO²-normen kunnen halen, hier in België maar ook in de rest van de wereld zonder dat wij ons daardoor minder goed in ons vel zullen voelen. Ik ben er zelfs van overtuigd dat wij ons allen heel wat beter zullen voelen.
Tim Jackson haalt ook een goeie reden aan waarom wij ons zo laten leiden door dat economische systeem. We staan elke dag op, we brengen snel onze kinderen naar school om dan ons zo vlug mogelijk naar ons werk te haasten, ’s avonds weer de kinderen af te halen, dan eten klaar maken, kinderen in bed en nog eens snel eventjes naar de tv te kijken. De tv kijken, de zogenaamde Quality-time, waar we in onze grote zetel naar een zo groot mogelijk scherm kijken, maar we vergeten met elkaar te praten. Wij hebben er thuis een punt van gemaakt om af en toe die tv aan de kant te zetten en dat in te ruilen voor een gezelschapsspel met wat vrienden samen, dat is pas echte Quality-time.
Volgens Tim Jackson zullen we, als we de economie gaan afstemmen op het menselijke model, een economie krijgen met een doel. Er zullen bedrijven ontstaan die ecologie en sociologie zullen inplannen in hun statuten, in de VS zijn er al enkele bedrijven die daaraan deelnemen. We moeten niet investeren in consumentengroei, maar in het beschermen en onderhouden van onze ecologische activa. Zo zullen we een zinvollere welvaart ondervinden en niet de materialistische zoals wij die nu kennen. Die relatie tussen heden en toekomst hebben we nodig om hoop te winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten