donderdag 2 januari 2014

Hoe groen ben ik?

De manier van ‘groen zijn’ wordt in gedeeld in 4 soorten mensen:
 Ik denk dat ik mezelf ergens tussen een geremde hoper en groene doener kan plaatsen. Ik wil zeker iets doen aan mijn gedrag, zodat we deze planeet nog duizenden jaren kunnen gebruiken. En ik probeer wel, maar ik doe niet altijd. Ik gedraag er mij soms naar, maar soms laat ik me ook vangen door ons economisch systeem. Ik ben wel bereid om wat veranderingen in te voeren, om ook mijn steentje bij te dragen voor het behoud van onze natuur.
Er zijn wel al wat dingen die ik doe en ik heb ook plannen om er nog meer aan te doen. Na het testen van mijn ecologische voetafdruk, die 5,5 hectare bedraagt, ben ik me ervan bewust dat ik nog heel wat zal moeten veranderen. De ecologische voetafdruk is de oppervlakte die je jaarlijks gebruikt om je levensstijl te verzekeren. Een duurzame voetafdruk is 1,8 hectare, dus er is voor mij nog veel werk aan de winkel.
Er zijn vier vlakken de ik kan ter discussie stellen in zake mijn levensstijl: voeding, mobiliteit, wonen en toerisme.

Voeding
Ik lees in onze cursus dat wij, Belgen, één van de grootste vleesverbruikers van de wereld zijn. Een Belg eet gemiddeld 100 kg vlees op een jaar. Ik weet dat het overmatig consumeren van vlees en vis onze voetafdruk enorm doet stijgen.
Ik ben geen vegetariër en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden, maar ik ben toch al van die dagelijkse portie vlees afgestapt. Wij eten thuis één- tot tweemaal per week geen vlees, het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. De porties vlees die wij eten zijn ook niet zo groot als in de meeste gezinnen. De meeste mensen eten elk 300 tot 350 gr vlees bij een warme maaltijd. Wij eten met 3 volwassen personen ongeveer 500 gr vlees op een dag, dus ook het beleg op de boterham meegerekend. Sommige dagen kan dat nog minder zijn. Bv als wij een pasta eten zit er zo’n 200 à 300 gr vlees of vis in mijn pasta, waar wij meestal meer dan een keer van eten. Ik denk niet dat je om minder vlees te eten meteen vegetariër hoeft te worden, maar met minder vlees en meer groenten lukt het ook.  Ik kan wel nog wat meer vleesvrije dagen invoeren, want plantaardig eten is helemaal niet zo slecht. Het hoeft ook niet duur te zijn, in tegendeel. Heel wat mensen halen voor vegetarische dagen, producten in huis die ze dan naar een bio-winkel halen en meestal heel wat duurder zijn dan vlees, de vleesvervangers. Ik maak thuis zelf een vegetarisch gerecht klaar waarvoor ik die vleesvervangers niet nodig heb. Je kan heel eenvoudig een groenteburger maken met savooikool. Een gegratineerde bloemkool of broccoli zorgt er ook voor dan je zin naar vlees weg blijft. Of een pasta Napolitano (is vergelijkbaar met een Bolognaise saus, maar dan enkele de groenten) is ook een van de opties. Er zijn duizend manieren om op die vegetarische dagen een goedkope maaltijd te bereiden.
Als het op voeding aan komt zie ik dan ook heel veel mensen die te veel aankopen (om zeker genoeg te hebben) en dan hun overige eten gewoon weggooien. Bij ons gaat er geen voeding verloren, maar de diepvries is mijn beste vriend. Ik heb ook enkele jaren geleden vacuüm potten aangekocht voor de producten  die niet in mijn diepvries moeten. Ik vind het ook vervelend, net zoals vele anderen om twee dagen na elkaar hetzelfde te eten, maar ik houd de restjes van mijn eten in mijn vacuüm potten tot ik weer genoeg heb voor een nieuwe maaltijd, dan is het restjes-dag. Het eten kan ik tot twee weken in deze potten bewaren. Als ik zie dat ik te weinig restjes zal overhouden, dan geef ik die aan de hond of de poes. In de zomer heb ik kippen, het afval van mijn groenten, de schillen van mijn aardappelen, overig fruit vinden zij lekkernijen, mijn kippen krijgen nooit graan. Een boodschappenlijstje maken voor je naar de winkel vertrekt is ook een goede tip, zo voorkom je dat je te veel boodschappen doet.
Ik eet ook groenten volgens de seizoenen, als ik dan eens groeten vanuit een ander seizoen eet, zijn dat groenten die door mij zijn ingevroren tijdens het seizoen. Ik volg meestal mijn groente- en fruitkalender.
Dit zijn groenten en fruit die in België of in Nederland gekweekt worden, daardoor zijn ze ecologisch beter, het is minder ver en er is dus minder transport nodig om die groenten tot bij ons te krijgen. Sommige van die groenten en fruit hebben wij ook in onze tuin staan, daarvoor heb je helemaal geen transport nodig. Hierbij kom ik aan mijn volgende punt:

Mobiliteit 
In België maken we veel te veel gebruik van koning auto. Ik bezondig mij daar ook aan. Ik kom altijd met de auto naar school terwijl ik dat ook met de trein zou kunnen doen. Daar wil  ik dan ook meteen werk van maken, zeker als ik zie wat voor impact dat heeft op mijn ecologische voetafdruk. Het zou zelfs binnen ons gezin een dubbel voordeel zijn. Terwijl ik met de trein naar school ga, zou mijn man met mijn meer zuinige wagen naar zijn werk kunnen rijden.
Wij hebben dan ook samen besloten om dat te doen. Het is natuurlijk wel heel moeilijk om afstand te doen van het bezit van een wagen, daarom geven we onszelf nog een beetje krediet. We zullen de wagen van mijn man aan de kant zetten, want hij zal die van mij gebruiken. Als we ondervinden dat wij na zes maanden onze tweede wagen niet gebruiken en dat het zo ook vlot gaat, dan gaan wij die wagen verkopen. Dat is dan ons goed voornemen voor 2014. Ik heb mijn treinabonnement alvast aangeschaft. En deze morgen is mijn man vertrokken met mijn wagentje naar zijn werk.
De harde bewijzen, mijn treinabonnement
Wonen
Wonen beslaat ongeveer 30% van onze ecologische voetafdruk. Wat heel veel is, de reden hiervan is dat wij te ruime huizen hebben, we willen allemaal die villa op het platteland. Nu wij wilden dat ook, maar er is een ook een andere manier om in dat mooie huis op het platteland te wonen. Wij zijn er eerst vanuit gegaan wat er voor ons het belangrijkste was: die villa of het platteland. Die keuze was al snel gemaakt, het platteland natuurlijk. Ecologisch wonen betekent ook dat je een zo klein mogelijke buiten oppervlakte hebt voor een zo ruim, en functioneel mogelijke binnenruimte. We hebben dat huisje gevonden, het heeft een heel wat kleinere oppervlakte dan het huis waar wij nu in wonen, maar dat zal ook wel lukken. Er zijn wel nog heel wat verbouwingen aan. Wij willen ons huisje verwarmen met een houtkachel, dat is ecologisch beter dan op gas, maar we zullen ook heel wat beter isoleren, er wordt isolatie aangebracht aan de muren en ook de daken moeten vernieuwd worden om zo goed mogelijk te isoleren, want het is ook niet de bedoeling dat we het hele bosje afbranden (die wij trouwens delen met de buren). De garage wordt heringericht en ook geïsoleerd en daar zal er plaats gemaakt worden voor mensen die bij ons komen wonen. Er wordt een bed in geplaatst op een 'mezzanine' en beneden zal er ruimte zijn voor kasten en eventueel een kleine living. De andere ruimtes worden gedeeld (de badkamer, keuken, wc, berging en ook de tuin). Op deze manier zal onze garage, die wij niet nodig achten, een tweede leven krijgen. Wij zullen dus aan cohousing doen. Wij vinden het gezelliger, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Het is ook ecologisch meer verantwoord en op de koop toe ook beter voor de portemonnee. Er staat ook een heel ruim tuinhuis achter in de tuin. De bedoeling is dat wij later ook dat tuinhuis zouden inrichten om daar nog meer mensen te huisvesten, bij het huis is er een ruime tuin en een klein bosje, die gerust met 4 gezinnen kan gedeeld worden. Vroeger woonde er in dat huis een man alleen, absurd, is het niet?

Toerisme
Wij zijn zeker schuldig aan on-duurzaam toerisme. Wij gaan meermaals per jaar op reis en dat minimum één keer per jaar met het vliegtuig en dat ook nog eens in een hotel. Dit zouden we inderdaad wat achterwege moeten laten en ook die laatste vakantie wat meer dichtbij moeten houden. Wij gaan tweemaal per jaar naar mijn zus, die in het zuidwesten van Frankrijk woont, daar denken we wel wat meer na over hoe wij ter plaatse kunnen komen. We delen een auto met iemand of gaan met de trein (Thalys), naar gelang het aantal personen er mee zijn. Het is heel wat voordeliger om met de auto te rijden als je met vier personen bent. De ‘tussenvakanties’ die wij nemen, zijn meestal met de tent naar de Ardennen of naar Nederland. Als ik hier allemaal zo neerschrijf, kom ik tot het besef dat wij veel te veel reizen, de vliegvakantie is ecologisch minst verantwoord en zouden we eigenlijk moeten weglaten. We zouden ook die ‘tussenvakanties’ kunnen weg laten en dan een verre reis met de trein kunnen maken en met de tent mee, want dat zijn meestal de leukste vakanties. Ik weet dat wij te veel reizen maar de reisjes naar mijn zus wil ik echt niet laten vallen, ik zou haar te veel moeten missen. Maar misschien probeer ik dit wel, één vakantie met de trein en de tent en tijdens onze doorreis eventjes vakantie nemen bij mijn zus.

Ik wil hier ook nog een punt aanhalen die ook met duurzaamheid te maken heeft maar niet zo uitvoerig wordt besproken in onze cursus:

De afvalberg en de wegwerpmaatschappij

We kopen koekjes in dubbele verpakking voor ons ‘gemak’. Plastiek flessen om dat die meest voor het grijpen staan in de supermarkt. Maar we moeten daar ook eens over nadenken wat dat betekent voor onze natuur. Het duurt heel lang voor een blikje of een plastiek fles wordt afgebroken, en ik weet dat er al heel wat gerecycleerd wordt, maar we kunnen ook nog heel wat voor onszelf veranderen om die afvalberg te verkleinen. Op de volgende link vindt je heel wat nuttige tips om daar beter met afval om te gaan
We weten allemaal dat we in een wegwerpmaatschappij leven en dat sommige dingen heel wat minder lang mee gaan dan de vroegere duurzamere producten, maar als ik naar het containerpark ga keer ik dikwijls met een wrang gevoel terug naar huis. Ik zie mensen veel, nog bruikbaar, materiaal weggooien. Wat is dat toch? Ik denk dat je altijd mensen een plezier kunt doen met deze materialen, ook al is dat niemand uit je vriendenkring. Er bestaan ook kringwinkels die deze goederen gratis komen afhalen. Ik vind deze winkels een heel goed initiatief en als ik iets nodig heb zal ik ook altijd eerst een kijkje nemen in een kringwinkel of ik soms daar iets vind wat ik kan gebruiken. Ook heel wat van mijn vrienden zijn van dit principe. Op oudejaarsavond kopen wij altijd voor elkaar een cadeautje tussen 5 en 10 euro. We trekken allemaal enkele weken op voorhand een naam, zodat we niet worden overstelpt met cadeaus die we nooit zullen gebruiken. Ik kreeg maar liefst 5 knutselboeken, die bruikbaar zijn om te knutselen met kinderen en dan ook nog een memory-spel en lege melkdozen (die tetra dozen kan ik gebruiken om knutselwerkjes uit te voeren) Dat is toch een supermooi geschenk, bruikbaar, gerecycleerd en goedkoop! En dit allemaal dankzij de kringwinkel. Ik vind het fantastisch. Ik ben ervan overtuigd dat de afvalberg heel wat zou verminderen mochten er meer mensen naar de kringwinkel gaan en zo materialen een tweede ‘leven’ geven. Waarom weggooien als je er iemand anders blij mee kunt maken. De kringwinkel stelt op deze manier ook mensen te werk die niet meteen op de arbeidsmarkt terecht kunnen, nog een pluspuntje. Misschien moet iedereen daarover nadenken voor ze in januari op solden-jacht gaan.

Tot slot wil ik er nog even wat mensen op attent maken, dat het niet inleveren is om met minder te leven, maar je zal er heel wat voor terugkrijgen, mensen zullen gelukkiger worden en de natuur zal weer meer gewaardeerd worden als we er allemaal samen aan werken. Voor diegenen die aan onze natuur denken maar er nog niets aan doen heb ik nog de volgende spreuk:


2 opmerkingen:

  1. Met de trein en een auto minder... waauw, wat een voornemen!
    Wel leuk om te zien dat je er niet alleen over praat, maar het ook daadwerkelijk doet!
    Laat zeker weten hoe goed het al dan niet lukt met 1 auto.
    Ook de financiële impact die dit concreet met zich meebrengt interesseert me wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste ldx
      Ik had uit een snelle berekening opgemerkt dat dit financieel een verschil zou maken van 200 euro per maand, maar ik heb even een Excel document gemaakt om te zien wat dat verschil concreet zou zijn. Het verschil bedraagt maar liefst 306 euro/maand! Ik wil er ook nog bij vermelden dat mijn ecologische voetafdruk, en dit enkel door met de trein naar school te gaan en één auto te hebben, verminderd is naar 3,4 hectare. Enkel voordelen dus...
      Je kan het document terugvinden in een nieuw blogbericht: 'Wat is de impact van dagelijks treinreizen?'

      Verwijderen